INFORMACIÓ EXCURSIÓ 8 DE JULIOL 2023

 INFORMACIÓ EXCURSIÓ 8 DE JULIOL COSTABONA - FONTS DEL TECH

SORTIDA OFICIAL


Recorregut:

Collada Fonda, Roques d'en Mercer, Serra de Finestrol, Costabona, Meridià Verd, Coll de Pal, Coma del Tech, Fonts del Tech, Monument de So, Portella de Rojà, Pic Occidental de les Esquerdes de Rojà (també anomenat Roc de la Mort de l'Escolà), Roca Colom, Coll de Pal, Font de Fra Joan i, refent el camí, Collada Fonda.

Distància total: 13,5 Qm.
Desnivell acumulat de pujada: 850m.
Desnivell acumulat de baixada: 825m.
Alçada mínima: 1900m.
Alçada màxima: 2506m

Temps total previst, incloent-hi aturades: 7h.
Hora d'inici: 8:30h
Sortida/arribada: Collada Fonda, a la pista forestal de Setcases a Espinavell.

Descripció de la Ruta:

La ruta puja al pic del Costabona partint de la Collada Fonda, el punt més habitual per fer-ho, és un itinerari circular que també inclou la visita a les Fonts del Tech; una part de la carena de les Esquerdes de Rojà; i el Roca Colom, que delimiten la vall del naixement del riu Tech. És un itinerari costerut de bon fer, ben senyalitzat, que va per corriols i camins fressats i per terreny assequible amb força zones herbades.

Comencem a caminar des de la Collada Fonda (1902m), on haurem deixat els cotxes. Inicialment anirem pujant pel costat de la tanca del bestiar, seguint el GR 77-78. També hi ha marques grogues.
Arribant aproximadament a l'altura del Refugi del Costabona, el camí "planeja". En aquest punt deixem el GR i seguim pujant en direcció a Llevant fins trobar novament la tanca del bestiar i la seguirem. Una mica més amunt, al Pla de la Serra, trobem una cruïlla de camins.
Seguim pujant pel costat de la tanca, trobant alguna estaca amb pintura groga, tot seguint el camí fins arribar al cim del Costabona (2465m)

Després de gaudir d'aquest mirador de 360º, baixem per la cara de Ponent; passem pel costat del monument al Meridià Verd i també podem buscar i gaudir d'un rellotge de sol tallat a la pedra, al terra. Una mica més avall, al Coll de Pal trobem un camí marcat amb pintura groga que és el que hem deixat a la pujada.

Anem baixant cap a la Coma del Tech (2300m) fins arribar al Riu Tech, on primerament trobarem una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, i després, riu amunt, les Fonts del Tech que travessarem.

Des d'aquí pujarem en direcció nord-est per anar a veure la cadira d'en Roldan, i una mica més amunt, el Cavall Bernat d'en Roldan. Seguirem direcció sud-est fins trobar el "Monument de les Flautes" i una placa en memòria de tres persones que van morir en aquest indret a causa d'una tempesta de torb.

Seguim pel camí, fressat i amb pintura groga, que puja en direcció a Llevant fins trobar la Portella de Rojà (2377m) i el seu refugi força brut i degradat. La Portella de Rojà i les seves Esquerdes fan de límit entre el Conflent i el Vallespir.

Aquí agafarem el camí en direcció a Ponent (pintura groga i vermella), que va per sota del Pic Occidental de les Esquerdes de Rojà, també anomenat Roc de la Mort de l'Escolà, que podem culminar. Retornats al camí, i seguint pels Plan de Camp Magre, trobarem una cruïlla de camins, on hem de deixar el camí senyalitzat que ens portaria a la Portella de Mentet, i seguir endavant fins arribar al cim del Roca Colom (2506m) amb magnífiques panoràmiques de la Vall de Carlat i les muntanyes de les capçaleres del Ter i del Freser.

A partit d'aquí la ruta ja és de tornada als cotxes: baixem del Roca Colom per la cara sud, arribem al Coll de Pal (2318m) i seguim fins arribar a la Font de Fra Joan. En aquest punt podem optar per desviar-nos a veure el Refugi del Costabona o obviar aquesta marrada i seguir en suau descens per un corriol més enlairat. En totes dues opcions arribem a la cruïlla on hem deixat el GR en la pujada i, des d'aquest punt de la Costa dels Soms, desfarem el camí per arribar als cotxes a la Collada Fonda (1902m), després de completar una recomanable i gratificant ruta per la zona oriental de la serralada pirinenca.

EXCURSIÓ CURTA PER QUI VOL, PERÒ NO POT SEGUIR EL GRUP


Recorregut:

Collafa Fonda, Roques d'en Mercer, Font de Fra Joan, Coll de Pal, Meridià Verd (opcional), Coma del Tech, Fonts del Tech, Monument de So i, refent el camí, Coll de Pal, Font de Fra Joan, Roques d'en Mercer i Collada Fonda.

Distància total: 8,7 Qm.
Desnivell acumulat de pujada: 475m.
Desnivell acumulat de baixada: 475m.
Alçada mínima: 1900m
Alçada màxima: 2368m.

Temps total previst, incloent-hi aturades : 5 hores, segons nivell.
Hora d'inici: 8:30h
Sortida/arribada: Collada Fonda, a la pista forestal de Setcases a Espinavell.

Descripció de la Ruta:

La ruta puja al Coll de Pal partint de la Collada Fonda, el punt més habitual per fer-ho, en un itinerari d'anar i tornar que inclou la visita a les Fonts del Tech. És un itinerari costerut de bon fer, ben senyalitzat, que va per corriols i camins fressats i per terreny assequible amb força zones herbades.

Comencem a caminar des de la Collada Fonda (1902m), on hem deixat els cotxes. Inicialment anirem pujant pel costat de la tanca del bestiar, seguint el GR 77-78. També hi ha marques grogues.
Arribant aproximadament a l'altura del Refugi del Costabona, al que no hi anirem, el camí "planeja". Aquí girem a l'esquerra (punt de separació del grup), i en pujada suau seguim fins arribar a la Font de Fra Joan i després al Coll de Pal.

Ara anirem baixant cap a la Coma del Tech (2300m) fins arribar al Riu Tech, on primerament trobarem una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, i després, riu amunt, les Fonts del Tech que travessarem.

Des d'aquí pujarem en direcció nord-est per anar a veure la Cadira d'en Roldan, i una mica més amunt, el Cavall Bernat d'en Roldan. Seguirem direcció sud-est fins trobar el "Monument de les Flautes" i una placa en memòria de tres persones que van morir en aquest indret a causa d'una tempesta de torb.

A partir d'aquí la ruta ja és de tornada als cotxes: tornem al Coll de Pal (2318m) i seguim fins arribar de nou a la Font de Fra Joan i després a la cruïlla on hem deixat el camí que puja al Costabona. Des d'aquest punt de la Costa dels Soms, seguim desfent el camí per arribar als cotxes, a la Collada Fonda (1902m), després de completar una recomanable i gratificant ruta per la zona oriental de la serralada pirinenca.

Anotacions al marge:

A la Collada Fonda S'hi arriba per una pista forestal que uneix les poblacions de Setcases i Espinavell. Des de Setcases la pista surt de la carretera que va a Vallter. També s'hi pot pujar de de la bonica població d'Espinvell, a la que s'hi arriba des de Camprodon, passant per Molló. Link a Google Maps

El Costabona és el cim més oriental de la Serralada Pirinenca amb una altitud de 2465 metres, mentre que els altres pics de més a l'est no arriben als 1700, oferint per tant unes panoràmiques circulars amplíssimes: Serra Cavallera i Taga, les muntanyes de la zona de Núria (Balandrau; Pastuira; Infern; Gra de Fajol; Bastiments; Pic de la Dona...), Roca Colom, Esquerdes de Rojà, Massís del Canigó, el Golf de Roses (si hi ha bona visibilitat) i les principals elevacions de l'Alta Garrotxa (Montfalgars; Comanegra; Bassegoda...), a més del conjunt de valls situades en el seu entorn (Coma del Tech, Espinavell, Setcases, Camprodon...).

El Tech és un riu de la Catalunya Nord d'orientació oest-est. Neix al Pirineu, al vessant meridional del Roca Colom, tot just una mica més avall i a llevant del punt que es considera inicial del curs del riu hi ha la Font del Tech, al sud-est del Roca Colom a 2347m. En els seus primers terços de llargada discorre per una profunda vall que forma l'eix vertebrador de la comarca del Vallespir. En el terç final creua l'extrem meridional de la plana del Rosselló, al peu de la Serra de l'Albera, i acaba desembocant en el Mediterrani dins el terme d'Elna. 
La  seva conca recull les aigües dels vessants sud i sud-est del massís del Canigó i els vessants nord de les serralades més orientals del Pirineu axial, tals com la muntanya de Comanegra, la Serra de les Salines i la Serra de l'Albera.

Monument de les Flautes. El 26 de novembre de 1978, un mossèn que feia la travessa del Canigó i els dos capellans que l'acompanyaven (Josep Maria Chanut SJ, Miquel Àngel Asens i Josep Ignasi Lojo), van perdre la vida en aquest indret, sorpresos pel torb. A més de l'orgue de sons, una placa propera també rememora el lamentable esdeveniment. Al Google anomenen al monument com a "Orgue de Vent", encara que, que se sàpiga, ningú l'ha batejat.

En un principi es van col·locar unes flautes d'orgue dins d'uns tubs de protecció perquè sonessin recordant els tres excursionistes. Tot i que la simbologia era bona, aquests tubs mai han sonat, ni en els dies de fort vent.

L'excursió. Aquesta excursió és apta per tothom, però, alerta! a l'estiu i amb bon temps és un passeig, i tanmateix, a l'hivern i amb mal temps pot ser un infern.

Agraïments. La ruta i la informació. la he fet a partir de les meves experiències personals sobre la zona i, sobretot, comptant amb les que altres companys excursionistes han publicat a Wikiloc, als qui donem les gràcies.

Francesc Madrid.

----------------------------------------------------------------------------------------------


Per tal de no haver de matinar tant s'ha proposat pernoctar en el alberg Ruta del Ferro de Sant Joan de les Abadesses Link google Maps

S'ha contractat només dormir i esmorzar. Hora d'esmorzar a les 7h per sortir a les 7:30h cap a la Collada Fonda. Tenim 1 hora de viatge (1/2 per carretera i 1/2 per pista) anant per Espinavell.

Per sopar, si us sembla bé, es pot fer en un bar-restaurant de tapes del poble (Cafeteria l'Abadia), tots junts per començar a fer pinya. Ja que no tots dormirem en l'Alberg. Si esteu d'acord necessito confirmació via WhatsApp per tal d'encarregar taula, a les 20h.

L'Alberg tanca portes a la nit a les 22:30h. 

En l'Alberg fan pícnic per dinar (2 entrepans, un snack, ampolla d'aigua i una peça de fruita) al preu és el d'un àpat (9,60 - 11,10€) varia segons si és preu de grup o individual. També necessito confirmació. Sinó en el poble trobareu "supers" per comprar amanides o embotits.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

INFORMACIÓ SORTIDA 11 DE NOVEMBRE

PREPARACIÓ CELEBRACIÓ ANIVERSARI MES DE SETEMBRE