INFORMACIÓ EXCURSIÓ DIA 18 DE GENER 2025
INFORMACIÓ EXCURSIÓ 18 DE GENER 2025
CAMÍ DE RONDA PLATJA D'ARO - TORRE VALENTINA
PUNT DE TROBADA
LLOC: Plaça de la Sardana de Platja d'Aro (41.82167, 3.06878)
HORA: 8:45 h.
COM ARRIBAR: A platja d'Aro s'hi ha d'anar amb transport privat. Anant per l'AP7; la C-35, la C-65, la C-31 i després la GI-665. Arribem a la Plaça de la Sardana en, aproximadament, entre 100-110 quilòmetres des de Barcelona. Que en dissabte es poden fer en una hora i mitja com a màxim.
Un cop a la C-31 cal agafar la sortida 316 en direcció a Platja d'Aro NORD. Ja en la GI-665 s'ha de girar a la dreta pel carrer Isaac Albéniz i després pel carrer Enric Morera.
EXCURSIÓ LLARGA:
PLATJA D'ARO - SANT ANTONI DE CALONGE - PEDRA DE FONDILS - PUIG PALET - PLATJA D'ARO
L'excursió es pot dividir en dos trams molt diferenciats: el primer, el Camí de Ronda, que va des de Platja d'Aro fins la Torre Valentina de Sant Antoni de Calonge, i el segon des d'aquesta Torre Valentina fins a Platja d'Aro tornant per l'interior.
El primer tram, el Camí de Ronda, té un recorregut de 4,5 Qmts., sense cap dificultat tècnica però que requereix estar disposat a pujar i baixar escales i petits desnivells des del principi fins el final, i a trepitjar sorra en diverses ocasions. El camí està protegit amb tanques i baranes excepte en un petit tram aeri (molt petit), on cal anar amb la precaució habitual dels senderistes de muntanya. En aquests quatre quilòmetres i mig sumarem, entre totes les pujades i baixades, 194 metres de desnivell positiu i 200 metres de desnivell negatiu.
El segon tram, de tornada a Platja d'Aro per l'interior, té un desnivell positiu acumulat de 277 metres i un desnivell negatiu de 258 metres. Recorre 7,5 quilòmetres que es fan: per asfalt; per pistes de muntanya; i corriols. Gairebé tot el desnivell està repartit entre dues ascensions, amb algun tram una mica feixuc, però sense cap dificultat per caminar.
Descripció de la ruta
Comencem la ruta en la Plaça de la Sardana de Platja d'Aro on haurem aparcat els cotxes. Des d'aquí anem en direcció a la platja, on ens trobarem el camí de ronda que seguirem fins arribar a la Platja de la Torre Valentina de Sant Antoni de Calonge. Pel camí passarem per un munt de caletes, platges i punts d'interès, que són:
Cavall Bernat; Punta d'en Ramis; Platja Rovira; Vil·la romana del Pla de Palol (*1); Cala Sa Cova; Moll des Corrons; Cala del Pi; Cala del Paller; Cala Canyers; l'Illot Belladona Grossa; Platja de la Belladona; Cala Sant Jordi; Platja de Sant Jordi; Platja de Cap Roig; Caleta Cap Roig; Illot Calonge; Cala Gogó; Platja de ses Torretes; Cala del Corb; Platja de Can Cristus; Cala del Forn; Cala dels Esculls; Cala de la Roca del Paller; Cala de les Roques Planes; Ses Roques Vermelles; Torre dels Perpinyà (*2); Cala dels Musclos; els Illots de la Roc dels Musclos i la Roca dels Eriçons; la Cala del Racó dels Homes; la Torre Valentina (*3) i la seva platja.
Entre la Cala Canyers i la Platja de la Belladona ens trobarem que el camí de ronda està barrat per "perill d'esllavissades", i haurem de baixar a la platja salvant un desnivell de gairebé deu metres ajudats per una corda. No presenta cap perill ni dificultat si es baixa amb precaució. No cal agafar-se "de quatre mans" ni posar "el cul a terra".
Uns 500 metres després de la Torre Valentina abans d'ultrapassar la Riera de Calonge, tombarem a l'esquerra i deixarem el mar. Anirem per la vora de la riera durant un quilòmetre i tombarem altre cop a l'esquerra, tot començant a pujar, per endinsar-nos a l'interior. Uns metres abans d'arribar a aquesta cruïlla haurem de travessar la carretera vers l'esquerra perquè hi ha una tanca que ens impedirà el pas si volguéssim creuar just al davant.
Anem pujant, i en uns 600 metres trobarem la "Pedra de Fondils"(*4), una mica amagada, i més endavant deixarem la pista per agafar un corriol a ma dreta que resta tapat per la vegetació, molt crescuda, però que es deixa caminar bé.
Trobarem un rocam i un forn de calç, i el camí s'enfila de valent uns 300 metres fins arribar a dalt de la pujada. Un cop aquí, els més agosarats podran grimpar el parell de metres per damunt dels rocs que faltaran per "fer el cim" del Puig Palet, de 137 ó 140 metres d'alçada, que marcarà el punt més alt de la nostra excursió.
En aquesta zona hi ha dos megàlits, la "Cova" de Can Palet dels Llops, i l' "Abric de Can Palet", que no són gens vistosos, són de difícil accés i ens queden fora de la ruta, per això no els visitarem.
Després d'un petit pendent positiu, ens topem amb la "Cova del Ronquillo"(*5) i un mirador. En aquest indret hi ha un curiós conjunt de roques.
Anem baixant fins trobar "el Camí de Can Massoni", asfaltat, que deixem ben aviat per començar a fer la darrera pujada seriosa de la excursió. Arribem de seguida a una tanca que delimita un càmping de bungalows i que cal seguir-la pel costat, deixant-la a l'esquerra, fins "la Roca Criadora" (*6), que és un conjunt enorme de roques soltes.
Abans de fer els pocs metres de pujada que faltaran per arribar a la "Roca Criadora", a ma dreta segueix una pista que va voltant aquest conjunt i que ens la pot estalviar si no volem visitar-la.
Ara, ja, després d'uns petits desnivells, enfilem l'última baixada per dins de les urbanitzacions i arribarem al final de la ruta en poc menys d'un quilòmetre i mig.
EXCURSIÓ CURTA: CAMÍ DE RONDA
La ruta es planifica sortint de Platja d'Aro fins a Sant Antoni de Calonge i tornar a Platja d'Aro, on tindrem els cotxes, amb el bus de l'Empresa Moventis Sarfa. Té un recorregut de 5,8 quilòmetres (fins la parada del Bus), amb un desnivell positiu total de 194 metres, i 200 de negatius.
El recorregut és el mateix que els de la llarga fins a arribar a la Torre Valentina, on a uns 500 metres ens separarem del grup que faci l'Excursió "llarga" si és que hem fet el Camí de Ronda plegats. Des d'aquest punt fins a l'estació del Bus, ens quedaran encara 908 metres per caminar.
Tornada a Platja d'Aro amb el Bus:
Horaris
Veient els horaris teniu aquests horaris possibles: 12,25 - 13:55 - 15,45 - 15,55 - 16,50 - 17,10 - 17,40 - 18,55.
Arribada a Platja d'Aro
RESTAURACIÓ
NOTES INFORMATIVES
(*2) Seguint el camí de ronda, just davant de la Cala de l'Embarcador, trobem la imponent Torre dels Perpinyà. Encara que la seva aparença de torre medieval de vigilància ens pugui confondre, el seu origen és modern.
(*4) La misteriosa "Pedra de Fondils" es troba en el paratge dels Vinyers, a poques passes del mas Eugeni. Es tracta d'un aflorament de granit treballat que mostra una curiosa cavitat quadrangular realitzada amb amplis canals i rebaixos. Del bell mig d'aquesta, emergeixen un conjunt de quatre formes circulars curosament delimitades. Alguns hi han volgut veure una llosa de sacrificis de la més remota antiguitat, altres hi han cregut veure la base d'una premsa de vi o d'oli romana i els amants de l'esoterisme ho han associat a una taula ritual vinculada amb els cultes practicats dels primers cristians de la comarca. En l'actualitat es creu que aquesta roca granítica es va tallar en l'edat Mitjana. Amb tot, encara està en estudi.
(*6) La "Roca Criadora" és un gran roquissar des d'on es pot gaudir d'unes espectaculars vistes sobre la Badia de Sant Antoni i de Palamós.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada