EXCURSIÓ MES DE GENER

EXCURSIÓ 18 DE GENER 2020

GORGS DE St. JAUME DE FRONTANYÀ


18/01/20 Els Gorgs de Sant Jaume de Frontanyà

Punt de trobada: El pàrquing a l'entrada de Sant Jaume de Frontanyà.
Hora: 9hores 00' (Es prega ser puntual doncs degut al temps de durada de l'excursió i les poques hores de llum, val la pena aprofitar tot el temps per gaudir de l'excursió).

Desplaçament: Sortir cap a Manresa C-58, en arribar seguir per la C-16 direcció Berga/Andorra, just a la sortida del túnel de Berga, prendre la C-26 Vilada/Ripoll.
En arribar a Borredà a la sortida prendre la BV-4656 Sant Jaume de Frontanyà.
Temps del desplaçament: de 1hora 3/4 a 2 hores.

_____________________________________________________

L’inici d’aquesta ruta es a l’aparcament que hi ha a l’entrada del poble de Sant Jaume de Frontanyà, considerat el municipi menys poblat de Catalunya.
Ens arribem a l’església dedicada a Sant Jaume. És un magnífic monument romànic molt ben conservat. Destaca sobretot la torre que serveix de base a una cúpula poligonal de dotze cares, únic exemple a Catalunya d'aquest període. També destaquen els seus tres absis i un campanar d’espadanya.

Començarem a caminar pel GR primer i la carretera que porta fins el Coll de Sant Jaume,  uns 100 metres avanç d'arribar al coll cal agafar una pista de terra que ens portarà cap a Can Cintet.

A partir d'aquí cal agafar el camí que ens porta fins a les immediacions de la casa del Prat, on baixarem a la riera de Tubau, per començar amb el primer Gorg anomenat d'Indiana.
 
Seguint la riera avall i trobem el Gorg de Casellas, la baixada al gorg es una mica “piranyosa” però val la pena per gaudir d'un primer gorg amb un magnífic salt d'aigua.

Seguint més avall trobem el pantà de Frontanyà i el Molí de la Riba. No gaire més enllà iniciem una pujada que ens portarà fins a Sant Esteve de la Riba.
Continuant pel camí ara asfaltat arribem al Gorg de La Riba, un gorg preciós, amb molta aigua i una fondària important.

Sense adonar-nos arribem al Gorg Negre que també ens delecta amb una bella harmonia d'aigua, roques i vegetació exuberant.

Del gorg Negre passant per un pont de pedra arribem al Grog del Molí del Puig, on es nota que hi havia una resclosa i una construcció per desviar l'aigua del riu.
 
A partir d'aquest punt, és van succeint una sèrie de gorgs, el gorgs d'en Franc, el de l'Ot, l'Amable, el del Matxo, així com tenir que creuar varies vegades les rieres amb el perill que més d'un baixi a parar de  peus a l'aigua, per això és recomana portar mitjons de recanvi i una petita tovallola.

Seguint per la pista arribarem al restaurant de la Masia Casablanca de Sant Jaume de Frontanyà, on podrem prendre una cervesa i donar per acabada l'excursió.

Aquesta excursió no té cap dificultat, doncs casi tota discorre per amples pistes llevat alguna baixada als gorgs.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

INFORMACIÓ SORTIDA 11 DE NOVEMBRE

PREPARACIÓ CELEBRACIÓ ANIVERSARI MES DE SETEMBRE