REPORTATGE EXCURSIÓ NOVEMBRE

 REPORTATGE EXCURSIÓ NOVEMBRE RIERA DE CARME, GORGS DE STA.CÀNDIA

Aquesta vegada no puc fer un relat de les vivències del dia, si no una descripció basant-me amb la quantitat de fotos que heu compartit i buscant la poca  informació que hi ha a internet. 


Trobada a les 9: 30 del matí a l'aparcament del Castell d'Orpí, situat sobre un esperó, va ser construït al segle X com a part de la línia fronterera entre els comtats catalans i al-Àndalus. Un dels episodis històrics més destacats del castell va passar l'any 1714 quan, en el context de la guerra de Successió, el castell va acollir les tropes catalanes comandades pel marquès de Poal i va ser bombardejat pels borbònics.


Inicien la ruta direcció a l'Església de Sta. Càndia, està documentada des de l'any 1368 però algunes excavacions han trobat rastres de sitges del segle X i fonaments d'una església romànica. El temple actual és gòtic, construït entre els segles XIV i XV. La portada és d'una gran riquesa ornamental, pròpia del gòtic tardà.  Es troba a dalt d'un turó  que després s'ha de retornar per continuar per la riera. Aprofiten per esmorzar.



Descendeixen cap a la Riera de Carme, que en temps de pluges i no en sequera com enguany, gaudeix d'aigües netes i clares i en la part de l'estret de Vidella, la riera ha excavat un extraordinari conjunt de gorgs mentre davalla des de la plana de Miralles i que fa gaudir de petites cascades, pèlags, basses i acanalaments de gran bellesa.
Just sortir de Sta. Càndia el camí porta cap al gorg de Ca l'Amat on el camí puja per el marge esquerra i està protegit per una corda.

El camí es va tornant més aeri a mesura que va guanyant alçada, ara es troba un cable de ferro per facilitar la progressió fins a arribar al "salt" més alt, i al Gorg del Diable. Mentrestant es va passant per estrets on l'aigua ha anat erosionat les roques calcaries.  
Llàstima de la sequera que fa que s'hagi d'imaginar l'espectacle de l'aigua passant per els estrets.





Un cop es passa aquest tram de seguida s'arriba a la Censada Nova per poder anar a veure la Cova de la Censada. L'entrada de la cavitat es va produir a la dècada dels anys 1920 durant els treballs d'extracció de pedra per a la construcció de la carretera. És un cas singular d'origen quimioclàssic on el procés de descalcificació produït per les infiltracions va provocar una pèrdua de volum suficient per desencadenar el procés d'ensorrament. Tot el conjunt té uns 350 metres una pendent d'uns 25º i un desnivell total de -35 metres.



Al sortir tots, es fan la foto de grup. Ara es desfà el camí altre cop fins a la riera i ara es torna per un camí que transcorre per sota la Serra de Can Feixes fins a arribar a Orpí, on es torna a fer una altre fotos de grup.

Hi ha unes altres fotografies que poso a continuació que no sé des d'on estan fetes. Una és una vista de Montserrat i l'altre d'una pintada feminista de la Mafalda. 
Vista des de l'estret de Vidella

A la Pobla de Claramunt

Per acabar una bona cervesa, cafè o infusió...


He fet el que he pogut, espero que estiguin en l'ordre correcte, ja que moltes arriben desordenades i al no conèixer la zona és fa difícil. 

Fins a la propera, en el dinar de Nadal.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

INFORMACIÓ SORTIDA 11 DE NOVEMBRE

PREPARACIÓ CELEBRACIÓ ANIVERSARI MES DE SETEMBRE