REPORTATGE SORTIDA MOLINS DEL RIU BRUGENT

REPORTATGE SORTIDA 12 DE MAIG: 

MOLINS DEL RIU BRUGENT

Com es costum en les últimes sortides hem d'estar pendents del temps. Mentre fem l'aproximació amb cotxe al punt de trobada, entre boira i pluja, anem pensant que ferem. 
Tal com es va decidir a la reunió ens trobem en el poble del Pinatell a les 8:30 ens rep el gos Perdut, i una pluja fina que ens fa dubtar, però decidim baixar al riu i després decidirem...

Anem tots amb capelines i fundes de la motxilla. Arribem a la desvició per arribar-nos al balcó del Brugent o Roca del Lloro.








En un moment arribem al grau de l'esqueix que ens acosta al riu i que em de creuar mitjançant dos ponts penjants i d'un en un. El temps va aguantant i fins i tot ens anem traient roba. El primer tram de l'esqueix és un escala equipada amb cordes que faciliten la baixada.





Sortint del grau



















Encarem el doble pont, abans es veu el gorg de l'esqueix.















Un cop passats els ponts anem per un corriol al costat del riu Brugent que és un afluent del marge dret del Francolí. Neix a les Muntanyes de Prades. Les seves aigües eren molt aprofitades per a molins. En el curs del riu Brugent hi ha dos tipus de construcció de molins ben diferenciada. El primer grup el formen els molins fariners que es troben sobretot a l'inici del riu. L'altre grup i més nombrós el formen els destinats a la fabricació de paper, comencen a fer-se presents entre Farena i La Riba. Hi ha un tercer grup el format pels oleícoles.
L'edifici dels molins fariners és de dimensions reduïdes en comparació als destinats a la manufactura del paper.



El primer molí que trobem és el molí paperer del Castellà, el camí passa per l'interior de l'edifici, es troba en runes. La porta principal encara conserva els carreus de pedra, amb la dovella nua de qualsevol inscripció o escut. L'interior és ple de vegetació. Té finestres en tres parets de l'edifici.














Arribem a la primera passarel·la.





I una segona passarel·la.


El següent molí és el molí paperer del Cristí. Fou edificat esglaonadament entre l'espai del riu i la muntanya, amb molts més àmbits que el que es troba una mica més amunt (el Borros), la qual cosa l'ha salvat de l'aiguat i riuada de 1994. La sèquia els arribava del molí del Borros. També tenia un forn per coure aliments. 




Seguidament ens trobem un molí fariner el de Vilalta, va treballar fins passada la guerra civil. Dins l'interior del molí, hi ha gravat en la paret de la bassa la data: 1902.  














Seguint el camí a munt ens trobem amb una petita cova natural. 




Contínuem el camí cap a el molí de Fort, amb ganes ja d'esmorzar. A l'altre costat del riu es veu el molí de Borros.



Per fí arribem a el Pont sobre el Brugent i al molí del Fort.

























El molí del Fort es troba en un punt estratègic del Riu Brugent on hi trobem un punt per recuperar forces tot esmorzant on podem prendre algun refresc i un cafetó calent, a més a més és un punt d'informació i peculiar per després continuar la caminada direcció a Farena.
El molí del Fort actualment és una piscifactoria de truites de riu i repoblació de cranc de riu. El gestiona una Associació que fomenta la conservació i l'estudi de la flora i fauna silvestre.
En l'interior del molí s'hi troba una turbina elèctrica. 











Mentre esmorzem podem veure aquest vehicle, que ens recorda als "picapiedra" amb el seu "troncomovil".
Ja quan marxem a qui toca menjar és a les truites, que salten embogides.




 Continuem la ruta passant sota el penyasegat de Roca Monera.













Acaba la pista asfaltada i agafem un corriol, passem pel Toll de les maduixes, i amb un quart ens trobem al poble de Farena.














Fins aquest moment el temps s'ha anat aguantant, però comença a amenaçar.
Ara el camí ja s'allunya del riu, es va seguint el camí ral que unia els dos pobles. Durant tot el camí fruïm de la vegetació que ara està en tot el seu esplendor. 

Estepa o Jara
Estepa o Jara
All ursí

El camí amb pujades i baixades i lleugerament pedregós va creuant la carretera unes tres vegades, ja arribant comença a plovisquejar. Just arribem als cotxes que s'hi posa amb ganes, ens dona el temps just per fer-nos la foto de grup i xerrar amb en Ferran.













Com el temps no acompanya per dinar a la plaça del poble, agafem els cotxes i ens desplacem al poble de Farena on hi ha un restaurant que ens permeten menjar el nostre dinar fent la consumició de les begudes.
Últimament ens estem mal acostumant a aquestes comoditats...












Després de la sobretaula i de fruir d'una sortida espectacular, retornem cap a Barcelona, tot esperant la propera...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

INFORMACIÓ SORTIDA 11 DE NOVEMBRE

PREPARACIÓ CELEBRACIÓ ANIVERSARI MES DE SETEMBRE