REPORTATGE SORTIDA 19 DE GENER 2019

REPORTATGE SORTIDA 19 DE GENER

 SALT DE L'OLLA (HOSTALETS D'EN BAS)

En un principi dir-vos que al no haver fet l'excursió i no tenir una descripció del lloc m'he basat en altres blogs de gent que també ha fet la sortida.

L'hora de trobada és a les 9 del matí i a les 8 a la C-17 uns quants es troben, a l'alçada d'Aiguafreda, aturats per culpa d'un accident. Sortosament s'arriba a temps. Els cotxes es deixen a un quilòmetre del poble de Hostalets d'en Bas.












El dia es fred, tots ben tapats, fins a les orelles. Comencem a caminar direcció a una masia, El molí vell, amb una païssa i típic assecador de blat.












En aquest punt s'ha agafa el camí de la dreta seguint el torrent d'en Puig, que és un afluent del Fluvià. El camí és un característic bosc de ribera amb plataners. Els camps fumegen amb el sol que que va desfent la gebrada de la nit.


El camí s'endinsa en el bosc i es creua el torrent per un pont de fusta. 











La llàstima es veure els boixos palats per culpa de la invasió, que els boscos de la Garrotxa i el Ripollès, han patit de l'eruga defoliadora del Boix. Aquest lepidòpter arriba a tenir entre 2 i 3 generacions l'any, amb una durada de uns 40 dies per generació. Els adults poden viure una mica més de 2 setmanes. Segons bibliografia, la primera generació provoca pocs danys i, és la segona, la que causa el dessecament massiu de les plantes. Els principals danys són deguts a la defoliació i, per tant, a la pèrdua de la capacitat fotosintètica de la planta; encara que els més greus són deguts a l'atac a l'escorça, que pot portar al dessecament i mort del boix. 

Fins aquest moment el camí pujava lleugerament, ara ja es va animant en poca estona s'arriba a la Font de les Fogoses. Indret molt ombrívol on hi ha una taula (roda de molí) i una imatge de la Mare de Déu.














Font de les Fogoses

En aquest punt es creua el riu per una pedra llarga on hi ha tres grans claus de ferro clavats. Seguim pujant vers a la Gorga de l'Ansat, amb salt d'aigua i toll rodó i profund. La part superior del salt és de pedra tova o travertí. Es continua pel marge dret amb una petita grimpada.


Gorga de l'Ansat












En aquest punt hi ha una petita balma que aprofitem per esmorzar.















A partir d'aquest punt el camí es complica una mica, hi ha dues cordes que faciliten la pujada. Un primer tram curt que ens porta al Gorg dels Cristians. 
















Gorg dels Cristians
El segon tram de cordes serveixen per ajudar la pujada de ziga-zagues força costeruda. Que en 10 minuts arribem al espectacular Salt de l'Olla.

  









Salt de l'Olla      

Parada obligatòria. La gran roca té una alçada de 10 metres, aquí aprofitem per fer la fotografia de grup.


part femenina
part maculina













Continuem pujant per superar el salt, un cop a dalt cal creuar el torrent per arribar al mirador de Petró amb vistes a la vall de Bas i el Canigó.




El camí segueix pujant, dins el bosc altre cop es passa per el Salt de l'Hostelot que s'ha de creuar el torrent per última vegada.












Seguim el camí sense pèrdua que ens porta a la Font de les Marrades on el camí s'ajunta amb el Camí Ral de Olot a Vic. Important via medieval que té una llargada de 44 Qm i uneix les les dues ciutats. Aquest camí Ral formava part de l'Strata Francisca que comunicava amb França en l'època romana.
El camí ha estat recuperat recentment i conserva l'antic empedrat sobretot a la zona de les Marrades, que salva una distància de 3,8 Qm salvant el desnivell que hi ha entre la Garrotxa i el Collsacabra.
Des d'aquest punt el camí ja és tot baixada.

Camí Ral

Arribem a un coll, el Pixador dels Matxos. Passem per la casa rural de l'esquirol i encarem els últims metres per arribar als cotxes.

Acabada l'excursió aprofitem per arribar-nos al poble Hostalets d'en Bas on dinem.
El nucli va sorgir el segle XVIII entorn al camí Ral. Dels seus orígens resta l'antic hostal de Can Llonga. La disposició dels dos carrers que formen el poble -el carrer de Vic i el carrer de Teixeda-, que conflueixen a l'església de Santa Maria, respon a la funció inicial que tingué com a lloc d'hostalatge nascut a la vora d'un camí.












vista del Puigsacalm i el pla d'aitats des de Hostalets d'en Bas





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

INFORMACIÓ SORTIDA 11 DE NOVEMBRE

PREPARACIÓ CELEBRACIÓ ANIVERSARI MES DE SETEMBRE